“Örök tisztelettel!” – Csepel FC

Kilencvenkét évvel ezelőtt ezen a napon született Tóth II József, a Csepel és az Aranycsapat legendás labdarúgója. A Csepel FC természetesen nem mulasztotta el a megemlékezést.

A hatalmas népszerűségnek örvendő, egész élete során meglehetősen szerény sportember, egész pályafutása alatt Csepel labdarúgója volt, 1940 és 1961 között. Összesen 296 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, melyeken 78 gólt szerzett. Tagja volt az 1958–59-es idényben bajnokságot nyert csepeli csapatnak is. Bár a Vas megyei Merseváton született, de a XXI. kerületben talált igazán otthonra. Jelentős sportpályafutása mellett mindvégig a Csepel Vas és Fémművekben dolgozott és a csepeli sporttelep tőszomszédságában, a Völgy utcában lakott élete végéig.
A magyar nemzeti válogatottban (az Aranycsapatban) 1953 és 1957 között 12 alkalommal szerepelt és öt gólt szerzett. Az 1954. május 23- án rendezett angolok elleni, népstadionbeli 7:1- es mérkőzésen is pályára lépett, és gólt is szerzett. Tagja volt az 1954- es svájci világbajnokságon résztvevő ezüstérmes csapatnak, ahol a németek elleni 8:3- as (melyen gólt is szerzett) és a brazilok elleni győzelemnek is aktív részese volt.

Csepel díszpolgára, a Csepel SC Örökös Bajnoka 2017- ben, rövid betegeskedést követően 88 éves korában hunyta le végleg a szemét. Emlékét a Csepel FC azóta is nagy tisztelettel őrzi. A mai napon a Csepelen rendezett Bozsik- tornát követően U15- ös együttesünk a pályáról egyenesen a Béke téren álló Czibor – Tóth II szoborhoz sietett, ahol Szabó Zoltán vezetőedző, Losonci Róbert klubvezető, Csernus István KIT manager és Légrádi Gábor sajtófőnök közreműködésével elhelyezték az emlékezés koszorúját az Aranycsapat csepeli legendájáról mintázott szobor talapzatán.

A koszorún a felirat: “Örök tisztelettel!” – Csepel FC