Félévi bizonyítvány: “erényünk volt a csapategység”

A magunk mögött hagyott esztendő a Csepel FC életében is jelentős változásokat hozott: együttesünk az NB III után a BLSZ I. osztályában szerepelt, ahol egyelőre jól tartja a lépést riválisaival.

Csapatunk vezetőedzője Németh Gábor honlapunknak nyilatkozva értékelte a 2019/2020- as bajnoki évad őszi teljesítményét. Mint ismert, labdarúgóink a második pozícióból vághatnak neki a tavaszi etapnak.

Hogyan értékeled a magunk mögött hagyott szezont, honnan hová jutott, fejlődött a csapat?

– Onnan kezdeném, hogy nyáron egy NB III-ból kieső csapatot kellett újra szervezni, ami nem volt egyszerű feladat, de tudtam, hogy mire vállalkozom. Óriási játékos mozgás volt jellemző erre az időszakra, volt, hogy 40 játékosnak kellett edzést tartani. Szép lassan aztán kialakult az a keret, amivel neki vágtunk az “ősznek”. Voltak olyan hangok a felkészülés elején, hogy kevesek leszünk nagy célok eléréséhez, de aztán a mérkőzésről mérkőzésre mutatott eredményeink átalakították a közvéleményt. Szándékosan mondtam az eredményt, mert a mutatott játékban voltak hiányosságaink, ami “normálisnak” mondható egy formálódó csapattól. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az első tétmérkőzéseinken könnyebb ellenfelekkel találkoztunk, ami “álomba ringatott” néhány játékost, szurkolót egyaránt. Majd jött a SZAC elleni “pofon”, ahol egy sima győzelem helyett kijózanító vereséget szenvedtünk. Így mentünk bele egy nagyon fontos szériába, 3 rangadó következett. A csapat a SZAC elleni fiaskó után jól reagált bizonyos dolgokra, amiket megbeszéltünk az öltözőben, illetve játékfelfogásban is változtattunk. Ennek 2 szép győzelem lett az eredménye az Újpest és a REAC ellen, valamint a pályaválasztói jog felcserélése után a Szőnyi útról egy értékes döntetlennel távoztunk. Ismét egy papíron könnyebb találkozót abszolváltunk, majd megint 3 komolyabb mérkőzés várt ránk. Sajnos a Vízművek ellen, hosszabbításban kapott góllal becsúszott egy döntetlen, ami miatt ismét visszacsúsztunk a 2. helyre. Az utolsó 2 mérkőzésünket is sikerült megnyernünk így a BVSC mögött 1 ponttal lemaradva “telelünk”, amit előzetesen nem sokan gondoltak volna. Tudjuk, hogy mivel kell versenyezzünk, és azt is látjuk honnan indultunk nyáron, mégis van hiányérzetem az őszi szezont tekintve. Így is közel maximumát nyújtotta a csapat, de számomra tökéletes félszezon akkor lett volna, ha azt a 2 meccset ( SZAC, Vízművek ) behúzzuk. 100%-ot prudukálni nagyon nehéz, de törekszünk rá, mert ilyen kiemelkedő vetélytárs ellen nincs más esélyünk…

-Mi az amiben gyengébbek voltunk, s mi az ami az erényeink közé sorolható a lejátszott meccsek tekintetében?

– Legfőbb hiányosságunk, ami végig kísért minket egész ősszel az a helyzetkihasználásunk. Sok mérkőzésen nehezítettük meg saját dolgunkat. Nem mindegy, hogy bizonyos mérkőzés állásnál betalál egy csapat vagy sem. Sok minden meg tud változni egy kihagyott, vagy egy belőtt helyzet után. Amit még hiányoltam az ősz folyamán, az a fizikális párharcok nagyobb arányú felvállalása és megnyerése. Nem vagyunk egy “magas” csapat, de az egészséges agresszivitás nem feltétlenül a fizikai paramétereken múlik. Szeretném, ha többet, gyorsabban és előre gondolkodnának játékosaim a pályán. Erényeink közé tartozott mindenképp a csapategység, előre felé a gyorsaság, támadó pontrúgások után sokszor veszélyeztettük az ellenfél kapuját, valamint, ha a “mérkőzés megengedte” próbáltunk kombinatívak lenni.

– Volt- e olyan meccs amit külön kiemelnél?

– Ennél a kérdésnél mindenki arra számít, hogy a BVSC meccset fogom mondani, de számomra mindegyik mérkőzés ugyanolyan fontos volt, mindegyikért 3 pontot adtak. Nyilván volt pikantériája, illetve a 2 csapat táblázaton elfoglalt helye miatt is rangadónak lett titulálva. Az összes lejátszott mérkőzésnek külön története van, a nyögvenyelős győzelemtől kezdve, a parádés játékon át, az elhullajtott pontokig.

– A teljesítmények alapján kiket emelnél ki a csapatból, s miért?

– Mint már említettem a csapategység erényünk volt a magunk mögött hagyott szezonban, ezért kiemelni személy szerint senkit sem szeretnénk, inkább csak pozitívumokról beszélnék. A kapuban jól kiegészítette egymást a két hálóőr, a védelem kevés gólt kapott, középpályán sokszor volt folytatása a játékunknak, elöl rengeteg helyzetet alakítottunk ki, és majdnem minden meccsen rúgtunk legalább 1 gólt. Az egyéni teljesítmények hullámzóak voltak. Néhány nevet tudnék csak mondani, akik végig hoztak egy jó szintet és emellett voltak extra meccseik. Ez is mutatja, hogy van még tartalék a csapatban, azon fogunk dolgozni, hogy ez ki is jöjjön.

Milyen céllal vágtok neki a tavaszi szezonnak?

– A célunk nem változik, a lehetőségeink viszont úgy néz ki, hogy igen… Egyik fontos támogatónk kiválásával keletkezett egy kis űr, de a vezetőség azon fáradozik, hogy ez megoldódjon. Ami a sportszakmai részét illeti: megpróbálunk ütőképes kerettel végsőkig versenyben maradni a bajnoki címért.

 – Lesznek- e változások a keretben?

–  Változások minden bizonnyal lesznek, de ez még képlékeny. Nagy erősítéseket a fent említett okok miatt sem tudnánk eszközölni. Cél a keret egyben tartása, kisebb korrekciókkal.

 – Hogyan alakul a felkészülés?

– Január 6- án kezdjük a 7 hetes felkészülést. A Béke téren, illetve Budatétényben lesznek a foglalkozások. Hat edzőmérkőzést és egy Budapest Kupa mérkőzést játszunk az első bajnoki mérkőzésig.

Lejegyezte: Légrádi Gábor