Herbály a “félszázados”! Isten éltesse!

Ma ünnepli kerek, 50-ik születésnapját Herbály János a Honvéd, a Csepel SC majd a Veszprém egykori élvonalbeli labdarúgója. A népszerű “Hörbi” 1987-től 1991-ig viselte a Csepel szerelést.Herbály 1967. július 27-én született és 1987-ben Deutsch Jenő társaságában érkezett a “Szigetországba” Kispestről, ahol Gelei József vezetőedző vette a szárnyai alá a Dr. Szieben, Pleskó, Birkás, Farkas I., Jakab Cs., Kénoszt, Kincses B., Krausz, Kuczmog, Nagy J., Pintér M., Stefanov, Szabó K., Tyukodi Gy., Gyimesi J., Horváth A. alkotta kék-piros együttesben. A bemutatkozásra sem kellett sokáig várni, 1987 augusztusában az NB II I. fordulójában 6 ezer néző előtt lépett pályára a Csepel Kecskeméten és szenvedett 1:0-s vereséget, ahol Herbály – Stefanovval alkotva ékpárt –  végig játszotta a találkozót. Később kétszeres másodosztályú bajnok lett a Csepellel, először az 1988/1989-es bajnokságban, ahol az Oroszlányi Bányásszal fej-fej melleti küzdelemben, végül jobb gólkülönbségünkkel megnyerve a bajnoki címet jutottunk vissza az élvonalba. Ezt a gárdát a Dr. Szieben, Vámos J., Bakó A. Kuczmog Z., Gálhidi Gy., Tyukodi Gy., Horváth A., Stefanov I., Deutsch J., Nagy J., Rixer G., Tatár J., Birkás P., Kovács F., Vígh L., Ivanics L., Gyimesi J., Szebegyinszky A., Herbály J. alkotta, akiket Már János vezetőedző és segítője, Galbács Pál pályaedző vezetett diadalra.

Ezt követően -már az NBI -ben- mai ünnepeltünk  állítása szerint is “élete nagy meccsén” 1989 októberében 15 000 nőző előtt csereként beállva kétszer vette be az addig kiválóén teljesítő Ferencváros kapuját, egy máig emlékezetes találkozón. A Csepel a Szieben – Gyimesi, Tyukodi, Szabó, Horváth – Varga, Tompos (Kovács 81.), Rixer – Stefanov (Herbály 46.), Tatár, Hamar egylettel vette fel a küzdelmet a  Józsa – Simon, Pintér, Limperger (Topor 80.), Keller – Szeibert, Vaszil, Bánki – Páling, Dzurják, Keresztúri (Dukon 70.) alkotta FTC -vel. A Fradi már 2:0-ra is vezetett a félidőben, amikor a második 45 perc első pillanataiban a Stefanov sérülése okán csereként beállt Herbály, Horváth középre adásának lekezelése után 10 méterről lőtt a tehetetlen Józsa hálójába. Ezután Rixer beadását továbbította Tatár a kapufára az 56. percben, majd a 60. percben egy pazar akciót követően (egy jobboldali támadásnál Gyimesi tálalt Hamar elé aki a 16-oson belül visszasarkalt Tatárnak, ő azonnal átívelt az üresen álló Vargához, aki öt méterről fejelt a hálóba) egyenlítettünk ki 2:2. Ekkor még nem volt vége a gólváltásnak: a 78. percbe Simon ugyan nagyon eltalálta a kapunkat 15 méterről (2:3), de a slusszpoén végül Herbály nevéhez fűződött: a 85. percben Rixer középre adott labdáját, Tatár nagyon okosan átlépte, ezzel  minden közelben lévő vendégjátékost “elküldött gyufáért”, a labdára Herbály érkezett, aki teketóriázás nélkül 18 méterről hatalmas gól ragasztott a kapu bal oldalába! 3:3. A Csepel Stadion rég nem látott hangorkánban “hullámzott”, s együttesünk később ugyan kipottyant az élvonalból, ez a meccs sokáig beszédtéma volt a kerületben és azon túl is.

Gól: Herbály (46., 86.), Varga (60.) illetve Páling (6.), Dzurják (28.), Simon (80.)
Sárga lap: Tompos (66.), Gyimesi (75.) illetve Pintér (83.)
Jók: Herbály, Tatár, Varga, Szieben illetve Dzurják, Páling, Pintér

A második NB II-es bajnoki címre és a visszakerülésre a 1992. június 13-án került sor, ahol az Oroszlányi Bányász ellen a Dr. Szieben – Gyimesi, Ács, Szabó, Rottenbiller, Tyukodi Z., Árki, Somogyi, Stefanov, Jakab, Hamar összeállításban léptünk pályára, és végül Hamar /2/, Dr. Szieben, Stefanov, Rottenbiller és Somogyi góljaival, fiesztát rendezve nyertünk 6:0 arányban, ahol ugyan Herbály nem lépett pályára, de a bajnokságban természetesen többször is szóhoz jutott. Később, 1992- ben Veszprémbe igazolt, ahol ugyancsak játszott az első osztályú csapatban.

A tavalyi, Csepel FC-s évzáron ő is elfogadta meghívásunkat és többekkel együtt örömmel látogatott ki a Csepel Stadionba. Unokaöccse, Herbály Tamás a közelmúltban (eredményes) tagja volt a Csepel FC NB III-as együttesének, ahonnan Németországba igazolt.

Isten éltesse sokáig!

A Csepel Sport Anno Facebook oldalán külön fotó és cikksorozattal tiszteleg a születésnapos sportember előtt.